Op deze pagina worden op onregelmatige basis nieuwtjes gepubliceerd.



*21 februari 2016*
De zoete verleiding van Godfried Schalcken in het Dordrechts Museum


Godfried Schalcke 33kb

Het Dordtrechts Museum toont een uitgebreid overzicht van de schilder Godfried Schalcken. Met zijn suggestieve taferelen in kaarslicht werd hij een van de belangrijkste fijnschilders van de Gouden Eeuw. In de tentoonstelling hangen drie schilderijen van een jonge vrouw die op verleidelijke wijze een wafel presenteert. De heerlijk zoete wafels stonden al in de Middeleeuwen voor feest en overvloed.

> lees meer over wafels en bekijk drie historische recepten.

De tentoonstelling is te zien tot en met 26 juni 2016.


 

*29 januari 2015*
De film Michiel de Ruyter vanuit het perspectief van een 'food historian'

De film anders bezien

De film over Michiel de Ruyter, opperbevelhebber van de vloot in de laatste helft van de zeventiende eeuw, heeft als invalshoek de vele indrukwekkende zeeslagen die de Ruyter uitvocht voor de Republiek der Vereenigde Nederlanden. Mijn invalshoek is die van de eetcultuur, van de gedekte tafels, de voeding en de tafelmanieren. Voor de maaltijdscene van Michiel de Ruyter en de gebroeders de Witt in de tuin bij Johan de Witt thuis gaf ik advies en dekte de hoofd- en bijtafel. En ik maakte een aantal gerechten, waaronder natuurlijk de zwaanpastei. klik voor meer details

Compliment

Graag wil ik een compliment uitdelen. Meestal zit ik me bij de weergave van historische diners enorm te ergeren. Voedsel klopt niet, manieren kloppen niet, de setting is los gemodelleerd naar een beeld van een tijd die eerder in de Middeleeuwen dan in de 17e eeuwse Hollandse Renaissence hoort, etc.. Dat is bij Michiel de Ruyter niet het geval. Voor deze maaltijdscene heeft het Art Department de 'feel en look' van een zeventiende-eeuwse maaltijd met vrienden heel goed weten te treffen.

Verantwoorde details

Natuurlijk zijn er de noodzakelijke filmische vrijheden, maar heel veel details zijn een lust voor mijn oog: de enorme servetten die los over de schouder of de knie liggen, de scherpe vouwen in de tafelkleden, de gepunte messen, de soetwaeren die te onderscheiden zijn op de bijtafel, de pasteien, de salades met bloemen, en nog veel meer. Wel is de montage van de scenes zo snel dat het moeilijk is een goed overzicht te krijgen van alle details.

Het was niet makkelijk, meewerken aan een opname, maar ik ben echt heel blij dat de Art Department in deze maaltijdscene zo ongewoon dicht bij de historische werkelijkheid heeft willen en kunnen blijven.


* Op de filmset

> bekijk de trailer van de film

*20 december 2014*
De zwaanpastei staat in het Muiderslot

De gehele periode van 20 december 2014 tot en met 4 januari 2015 is het Muiderslot geopend voor het publiek. Daar is ook de zwaanpastei in volle glorie te bewonderen. Kom gerust kijken. Maar, hoe verleidelijk het ook is om die prachtige hals even te aaien, aankomen mag echt NIET.

Grote pasteien werden voor de pronk versierd met bloemen, gouden lovertjes en ook met mooie vogels, zoals bijvoorbeeld reigers, kraanvogels, pauwen en ook zwanen. De zwaan werd gezien als de meest luxe en edelste vogel die opgediend kon worden. Alleen bij de grootste feesten, die het meeste indruk moesten maken, verscheen de zwaan ter tafel. Zij verkondigde de macht en aanzien van de adellijke gastheer.

>lees meer over zwanen en Graaf Floris V.

> vergroot foto (met dank aan Mike Bink fotografie)

* 20 december 2014*
Pasteitjes op de Kerstmarkt

Op zaterdag 20 december verkoopt Kook-Kunst pasteitjes en andere lekkernijen op de Kerstmarkt bij Kasteel Groeneveld


* november 2014*
Kook-Kunst gaat naar de markt

Kook-Kunst staat op de Trotsmarkt bij Kasteel Groeneveld in Baarn

Mensen uit Baarn en omgeving maakten kennis met de producten van Kook-Kunst. In dit geval waren dat verkleinde uitvoeringen van de soete kieckenpastey, gevuld met onder meer kip, citroen en specerijen, en een leckere pot pastey. Het recept van deze laatste vindt u op deze website.

Ook waren er zogenaamde 'bruidstaartjes' met rozenwater en sinaasappel en appeltaart gemaakt van de appels die ik plukte in een stadstuin aan het water.

Alles met biologische producten bereid en met gebruikmaking van recepten uit de 17e eeuw. Die recepten konden de bezoekers nalezen op de bordjes die ook op de tafel stonden. Het recept voor de appeltaart kreeg de koper van een stuk mee naar huis.

>vergroot foto



* augustus 2014*
Wat te doen met zwanenvlees

Al eerder beloofde ik de avonturen met het vlees van de zwaan op te schrijven. Want avonturen waren het!
Als je hier klikt, lees je meer over gestoofde en gekonfijte zwaan en over zwanenkroketten.

* juni 2014*
Een filmrol voor de zwaanpastei

De zwaanpastei van Kook-Kunst heeft een rol gekregen in de speelfilm over het leven van Michiel de Ruijter.

De scene is een maaltijd in de tuin van Johan de Wit, een belangrijke politieke figuur in de tweede helft van de 17e eeuw.
De beroemde zeeheld Amiraal Michiel de Ruijter is de eregast. De eregast op tafel zou de zwaanpastei zijn.

Kook-Kunst mocht ook de tafels op de filmset opmaken. De hoofd- en bijtafel moesten de grote welvaart van de regerende burgerelite laten zien.

Het weer was prachtig. De gasten vierden feest. Op de hoofdtafel stonden onder andere kalkoen, artisjok en rode bietensalade met witte viooltjes. De tafel is bestrooid met paarse viooltjes en rozemarijn. Op de grote bijtafel stond de witte zwaan te pronken in het licht van de zon, omringd door vers fruit, marsepein en zuidvruchten.

>lees meer


Pasteivorm

*mei 2014*
Een belangrijke stap

Een bevriend kunstenaar maakte een vorm van roestvrij staal. Hij is gigantisch net als de zwaan. Als het goed is staan de opzetstukken elkaar niet in de weg en past de vorm net in mijn oven.
Na vier dagen experimenteren slaagde ik erin een enorme pastei te bakken waarop de kop,
vleugels en het staartje van de zwaan goed bleven staan. De zwaanpasteiis eindelijk werkelijkheid.

lees meer
over hoe de zwaanpastei tot stand kwam

zwaan-opzetstukken

*14 april 2014*
Fase 2: de opzetstukken

De preparateur heeft kop, staart en vleugels van de zwaan omgetoverd tot keurige opzetstukkenvoor de zwaanpastei. Wat een gigantisch beest. Vooral de vleugels. Dat vraagt om een gigantische pasteivorm.
Dus op naar fase 3: een vorm zoeken die in verhouding is met de vogel en nog in mijn oventje past.
Ik ga aan de slag!

lees meer
over de zwaanpastei

*4 februari 2014*
De zwaanpastei is niet ver meer


Op buffetten van Kook - Kunst staat altijd een opvallende pastei te pronken.
Dat gebeurde ook al in de MIddeleeuwen. Indrukwekkende pasteien stonden midden
Brueghel d.O_allegorie van de smaak_zwaanpastei op tafel bij de uitgebreide maaltijden die de leden van de adel aanrichtten om hun macht en pracht te etaleren. Zo'n pronkpastei was altijd versierd, soms met bloemen, of slingers van deeg en niet zelden stonden er de kop, vleugels en staart van een mooie en natuurlijk ook dure en zeldzame vogel op.

Mijn pronkpasteien zijn soms aangekleed als pauwpastei of als fazantpastei. Mooi, maar ik wil ook wel iets anders.
Al jaren ben ik op zoek naar een mogelijkheid tot het verwerven van een zwaan om de zwaanpastei te kunnen presenteren. Zo'n zwanenpastei was voor de adel, naast de pauwpastei, een teken van grote feestelijkheid. Het was een bevestiging van de status van de gastheer en de gasten.

Eindelijk heb ik een zwaan. De zwaanpastei van Kook-Kunst is niet ver meer!
> >lees meer


Een concert met borrel en hapjes van Kook-Kunst

*12 mei 2013*
In het kader van het Frans Hals Festival organiseert De Philharmonie in Haarlem op 12 mei een
Barok concert in de kleine zaal. Inclusief een drankje na. Kook-Kunst maakt hierbij hapjes met een knipoog
naar de gerechten die in de Gouden Eeuw op tafel kwamen. Natuurlijk naar origineel recept en met eerlijke producten.

*23 april 2013*
Kook-Kunst schrijft recept voor kwartaalmagazine Haarlems Dagblad


Magazine Haarlems Dagblad - Frans Hals centraal
foto receptEens per kwartaal komt het Haarlems Dagblad met een speciale bijlage. De bijlage van het tweede kwartaal 2013 verschijnt 23 april a.s. Hierin staat het Frans Hals jaar en de 100ste verjaardag van het Frans Hals Museum centraal.

De Gouden Eeuw op tafel
Voor de kwartaalbijlage bij het Haarlems Dagblad leverde Kook-Kunst een recept voor duifpastei. Het is een hedendaagse versie van een recept uit een handgeschreven receptenboekje uit de eerste helft van de eeuw: "Om een Duyf-Pastey te maecken". Hiermee zet u de Gouden Eeuw op tafel.

Dit recept staat behalve in de bijlage, ook op deze website.

Als extra vindt u hier de manier waarop in de zeventiende eeuw een duyf pasty werd bereid.