KooK-Kunst is ... Mary de Bruijn

Wie, hoe en wat

foto MaryMijn naam is Mary de Bruijn. Ik ben kunsthistoricus, heb een talent voor koken en een passie voor de 17e eeuw, de Gouden Eeuw. Dit combineer ik in mijn activiteiten voor Kook-Kunst.

Ik maak gerechten met de smaak en de vorm van de Gouden Eeuw.
Voor intieme diners en grote (buffet)maaltijden. In miniformaat zijn het hapjes voor bij de borrel. De presentatie van de gerechten en gerechtjes ontleen ik aan de schilderijen van feestmaaltijden, gezelschapjes, pronkstillevens en banketjes die in de 17e eeuw in de vertrekken van de rijke burgers hingen.

De smaak leer ik uit de recepten in de oude kookboeken, theaterstukken, hofdichten. De vorm ontdek ik op schilderijen. Zo doende leer ik ook een andere smaak kennen: de eetcultuur en voorkeuren van de burgerelite.

De kookboeken zijn schaars, de recepten summier. De schilderijen niet overvloedig in hun weergave van bereid voedsel. Wat wel geschilderd is,
blijkt vaak te onduidelijk om snelle conclusies te trekken. Met spoorzoeken, deduceren en combineren, bereik ik een resultaat: een gerecht met de smaak van de Gouden Eeuw. Dit proces noem ik soms "culinaire archeologie".

Ter Leering ende Vermaeck

De culinaire evenementen die ik organiseer en produceer, hebben altijd een
kleine educatieve component: een korte toelichting, lezing, een tekstbordje
met informatie, een aansprekend schilderij. Met wat kennis van de Gouden
Eeuw als context proef je beter de Gouden Eeuw en kun je de knipoog naar de
burgercultuur van de 17e eeuw herkennen en waarderen.