> Kook-Kunst - Dineren in de stijl van de Gouden Eeuw

Kook-Kunst werkt zo

Creatief - informatief - verantwoord

Inspiratie voor de evenementen van Kook-Kunst is de Gouden Eeuw. Een eeuw van economische welvaart voor een grote groep burgers. De kleine steenrijke bovenlaag hield van feesten. Er waren grote feesten en kleine intieme feestjes, er waren vriendenmaaltijden, maaltijden binnen of buiten. Zij lieten hun dienstmeiden koken uit de paar kookboeken die op de markt verschenen, geschreven door de hofkoks die niet zo heel lang geleden in de keukens van de adel werkten.

In hun huizen hingen schilderijen, in groot en klein formaat, van vriendenmaaltijden - 'gezelschapjes' - en van stillevens waarop duur voedsel en gouden en zilveren vaatwerk opgestapeld stonden op tafels gedekt met fluweel en damast.

Vanaf ongeveer 1550 komt er in de Lage Landen een verandering in wat men lekker vindt en wat de rijken op hun tafel willen zien. De 'smaak' verandert. Geen grote brokken vlees meer bestrooid met zoveel mogelijk specerijen, geen vis die er uitziet als konijn of schapenbout, en geen vlees dat eruit ziet als vis. Nootmuskaat en peper heeft men nu liever dan saffraan en kaneel. En niet zoveel alstublieft. Suiker wordt niet mee met handenvol (want duur!)in de saus gestrooid. De Middeleeuwen maken plaats voor de Renaissance. De nieuwe rijken wilden niet alleen maar zien, ze wilden ook proeven wat ze aten. De smaak van een gerecht werd erg belangrijk.

Kook-Kunst maakt gerechten en gerechtjes met de smaak van de Gouden Eeuw, volgens de originele recepten uit kookboeken uit de 16e en 17e eeuw. En gebruikt daarbij verantwoorde producten. Immers, in de 17e eeuw waren alle voedingsmiddelen biologisch! Voor een voorbeeld van een menu voor een middelgroot buffet klikt u hier.

Elk culinair evenement is ' ter Leering ende Vermaeck' omdat er in de smaak en de vorm van de gerechten en gerechtjes, en in hun presentatie, altijd een educatief element zit. Altijd is er een verband met de cultuur en economie van de Gouden Eeuw. Altijd zal Kook-Kunst op verschillende wijze een verhaal vertellen hierover. De ene keer in een brochure, de andere keer in informatiebordjes, in ' net-echt schilderijen', misschien in een menukaartje. Ook een lezing, kort of uitgebreider kan deel uitmaken de Leering ende Vermaeck

Maatwerk

Geen enkel evenement is hetzelfde. Overleg over de gelegenheid, uw wensen en uw budget is de start van alle samenwerking.
Wilt u een dinerbuffet met een lezing over bijvoorbeeld de eetgewoonten in de zeventiende eeuw? Of wilt u liever een lezing met
hapjes, eigenlijk gerechten in miniformaat, daarna. Een diner voor twintig, veertig of een borrel voor 300 personen?
Bel 020 646 13 13 of mail info@kook-kunst.net.

Klik hier voor de algemene leveringsvoorwaarden van Kook-Kunst.

Passe-verloren zoonChristiaen te Passe - De Verloren Zoon
(Rijksmuseum Amsterdam).

 

Ook de schilderijen dienden in de zeventiende eeuw 'ter Leering ende Vermaeck'. Deze afbeelding van een vrolijk gezelschap dat buiten feest viert stelt de Verloren Zoon voor.
De zoon uit het Oude Testament die zijn erfdeel geheel verbraste aan feesten met eten,
muziek en vrouwen. Bij thuiskomst werd hij niet met schande beladen verjaagd. Zijn vader liet het gemeste kalf slachten om zijn thuiskomst te vieren. Een voorbeeld van vergeving, zoals God degenen die berouw tonen voor hun zonden, vergeven zal. En een waarschuwing om je niet te gedragen als de zoon en matigheid te betrachten.